Projects          Studio          Contact







Cape St. Vincent

Sagres, Portugal

The proposed structure invites one to reflect on their relationship with the indigenous environment.

Located at the end of the Cape St. Vincent peninsula the building is imbedded into the existing landscape. The structure is formed of two levels, each offering completely different views and experiences. The top deck provides a respite following the long walk from the town. From here, one has unobstructed, high-level views of the horizon and the historic coast line. The town of Sagres and the Promontory can be clearly seen. Depending on the time of year, it is also a perfect place for big-wave viewing.

On the lower level, an enclosed garden with surrounding arcade offers a sheltered environment for contemplation and reflection. The main space at the end of the journey provides grand panoramic views over the Atlantic Ocean. The use of one material facilitates the impression of a single object in the landscape. The straight lines of the board marked concrete are counter balanced with the organic shapes of the native vegetation. The raw, textured finish, is a reflection of the harsh and unforgiving nature of this part of southern Portugal.